W starym zamczysku na skale - to tytuł koncertu i warsztatów muzycznych dla dzieci, które przeprowadziła Fundacja w ramach cyklu Kameralny Poznań 20 sierpnia w Galerii Miejskiej Arsenał.

Jest to także tytuł projektu, który powstał z inicjatywy Fundacji w 2012 roku, w ramach którego wydana została płyta z piosenkami i kołysankami dla dzieci oraz portal www.wstarymzamczysku.pl

Warsztaty zgromadziły sporą grupę dzieci, które przez godzinę bawiły się i słuchały muzyki w wykonaniu poznańskich artystów. Muzykę stanowił materiał z płyty W starym zamczysku na skale - kompozycje Anny Szeptyckiej z jej wspaniałymi tesktami, a także utwory Jadwigi Szeptyckiej i anonimowych twórców. Wszystko ujęła w swoje aranżacje młoda poznańska kompozytorka - Ewa Fabiańska - Jelińska.

Było to wydarzenie radosne zarówno dla uczestników, publiczności jak i wykonawców. Śpiewane bajki mają w sobie mnóstwo uroku, który od kilku lat cieszy słuchaczy w całej Polsce.