Jego bohaterami będą Jacek Szwaj (fortepian, klawisze, śpiew) oraz Mateusz Brzostowski (perkusja), który zaprezentują utwory Zbigniewa Wodeckiego we własnych, jazzowych aranżacjach. Koncert odbędzie się 28 października o godz.19.00 w EDGE Music Studio.

Szwaj & Brzostowski to nowoczesny i nietypowy jazzowy duet. Brzmienie fortepianu i akustycznej perkusji muzycy obficie dopełniają wokalem i elektroniką.
Projekt powstał jako muzyczna odnoga flagowego Jacek Szwaj Trio, ale zorientowana wyłącznie na jazzowe reinterpretacje muzyki pop, muzyki filmowej czy klasycznej.
Tym razem artyści składają hołd wybitnemu gentlemanowi polskiej estrady, którego już nie ma wśród nas. Zaprezentują we własnych jazzowych interpretacjach kompozycje z repertuaru Zbigniewa Wodeckiego. Wybrzmią przeboje dobrze znane, ale również wczesne, rzadko wykonywane utwory artysty.

JACEK SZWAJ - pianista, wokalista i kompozytor. Ukończył z wyróżnieniem studia w Akademii Muzycznej w Poznaniu, w klasie Fortepianu Jazzowego dra hab. Wojciecha Olszewskiego. Na poznańskiej uczelni studiował również Dyrygenturę Chóralną w klasie prof. Marka Gandeckiego. Obecnie jest wykładowcą w Katedrze Jazzu Akademii Muzycznej oraz w POSM II st. im Mieczysława Karłowicza w Poznaniu. Koncertuje głownie solo oraz z projektem JACEK SZWAJ TRIO, który współtworzy wraz z Damianem Kostką (kontrabas) i Mateuszem Brzostowskim (perkusja). W ubiegłym roku ukazał się autorski album tej formacji - „Envoi”.Jacek Szwaj jest pianistą Hanny Banaszak, współpracuje w różnych projektach ze znakomitymi artystami sceny polskiej i międzynarodowej, między innymi: Leszkiem Możdżerem, Janem A.P. Kaczmarkiem, Krzesimirem Dębskim, Sławkiem Uniatowskim, Kasią Wilk, Chico Freemanem, Marcusem Wyattem, Sią Macuzeni, Vinxem, Krzysztofem Ścierańskim oraz tak znakomitymi artystami sceny musicalowej jak Edyta Krzemień i Damian Aleksander. Współtworzy także projekt jordańskiego wokalisty Humama AmmariJacek Szwaj jest laureatem wielu prestiżowych nagród, m.in: zdobywcąPierwszej Nagrody i tytułu Transatlantyk Instant Composer 2012, na konkursie Instant Composition Contest 2012 w ramach Międzynarodowego Festiwalu Filmu i Muzyki Transatlantyk. Ten doroczny konkurs natychmiastowej improwizacji do obrazu, jest do dzisiaj jedynym tego typu wydarzeniem na świecie.

MATEUSZ BRZOSTOWSKI - Polski perkusista sesyjny, producent. Absolwent wydziału jazzu i muzyki estradowej na Wrocławskiej Akademii Muzycznej. Laureat głównych nagród na dwóch największych festiwalach perkusyjnych w Polsce. Współpracuje z wieloma polskimi i zagranicznymi muzykami. Ma w swoim dorobku wiele nagranych płyt. Zarządza własnym studiem nagrań specjalizującym się w rejestracji instrumentów perkusyjnych. Poza działalnością koncertową i nagraniową prowadzi lekcje oraz warsztaty z gry na perkusji. Od 2019 jest wykładowcą Akademii Muzycznej im. I.J. Paderewskiego w Poznaniu.

Koncert dofinansowany z budżetu Miasta Poznania #poznanwspiera